Šematski prikaz odnosa, žučne kesice, glavnog žučnog puta, dvanaestopalačnog creva i pankresa

Shematski prikaz žučne kesice, glavog žučnog puta i dva glavna jetrena žučna kanala.

Kamenčići u žučnoj kesi

Kamenje u žučnoj kesi je prisutno kod 20-30 % populacije i mnogo je češće kod žena. Poznate su tri vrste žučnih kamenčića i to: holesterolski [1] koji su i najčešći (oko 80%), pigmentni [2] i mešoviti.

Faktori rizika  [3] za nastanak kalkulusa su: ženski pol, prekomerna telesna težina i gojaznost, nagli gubitak telesne težine, trudnoća, pojedini lekovi, dijabetes, ciroza jetre  [4]  i drugo.

Kamenje u žučnoj kesi može dovesti do njene upale koja se često manifestuje u vidu “napada” praćenog bolovima ispod desnog rebarnog luka koji se obično širi pod desnu lopaticu, desno rame i desni pazuh. Bol može biti oštar i isprekidan u trajanju od nekoliko sati. Osim bolova, bolesnik često ima mučninu, povraća ili ima nagon na povraćanjem. Bolove uzrokuje pomeranje kamena unutar žučne kese iz njenog suženja to jest “vrata”, gde je najčešće postavljen, ili u trenutku kada kamen uđe u žučne vodove.

Upala žučne kese može biti praćena povišenom telesnom temperaturom, groznicom ali i žuticom ukoliko kalkulusi zatvore izvodne žučne vodove. Kamenčići takođe mogu zatvoriti i normalan protok pankreasnog soka i time dovesti do upale pankreasa koja može biti opasna po život.

Dijagnoza upale žučne kese i kalkuloze žučne kese se najčešće postavlja ultrazvučnim pregledom trbuha. Bolovi u gornjem delu trbuha, nadimanje, mučnina, “osećaj težine”, “pečenje” ispod rebarnog luka zahtevaju klinički pregled koji treba dopuniti ultrazvučnim pregledom.

Šematski prikaz više sitnih kamnečića u žučnoj kesi.

Šematski prikaz nekoliko sitnih i jednog krupnog kamnečića u žučnoj kesi.

Lečenje kamenčića u žučnoj kesi

Hirurško lečenje kamenčića u žučnoj kesi treba preduzeti  kada  su prisutni simptomi [5] i kliničke komplikacije, kao i prisutnost kalkulusa [6] u glavnom žučnom vodu, koji nije moguće otkloniti endoskopskim putem. Operacija je potrebna i kod bolesnika koji nemaju nikakve simptome, ali u žučnoj kesi osim kalkulusa postoje i polipi (benigni tumori koji vremenom mogu postati maligni, zloćudni), kao i kod pacijenata koji imaju dugogodišnju hroničnu upalu.

Kalkuloza žučne kese najčešće se operiše laparoskopskim putem koji je minimalno invazivna hirurška metoda. Ova intervencija se izvodi u opštoj anesteziji, bez klasičnog otvaranja trbuha, kroz četiri mala reza od 5mm – 1 cm. Laparoskopska operacija žučne kese skraćuje postoperativni oporavak, boravak u bolnici i omogućava bolesniku da se brzo vrati  svojim svakodnevnim  životnim obavezama. Posle laparoskopske procedure značajno je smanjena mogućnost nastanka postoperativne kile.

[1] Kamenčići svetlo žute do braon boje koji se 80 % sastoje od holesterola.

[2] Kamenčići koji se sastoje pretežno od bilirubina i kalcijumovih soli.

[3] Činioci koji doprinose pojavi neke bolesti ili stanja.

[4] Hronična bolest jetre, koju prati oštećenje jetrenog tkiva, stvaranje fibroznih ožiljaka i progresivno propadanje funkcije.

[5] Znaci, pokazatelji bolesti.

[6] Kamen.